niedziela, 18 października 2015

asola należy do najmłodszych jarzyn w kuchni europejskiej. Wszystko zdaje się wskazywać na to, że Krzysztof Kolumb odkrywając Amerykę, odkrył również fasolę. Słynny ogrodnik Olivier de Serres nadał tej roślinie, która w Meksyku nazywała się ayoctol, bardziej swojską nazwę: faziol. W Polsce uprawiano fasolę już w XVII wieku.


:Fasolę spożywamy albo w postaci niedojrzałych strączków - zielonych lub żółtych, jako tzw. fasolkę szparagową, albo dojrzałe, świeżo wyłuskane lub suszone nasiona.
Fasola szparagowa jest jarzyną bardzo zdrową, bogatą w składniki mineralne oraz zawierającą witaminę B i C. Zielone odmiany zawierają również karoten. Jest też lekkostrawna, ale tylko wówczas, gdy strąki są świeżo zerwane i jędrne. Strąki przewiędłe są nie tylko mało smaczne, ale również mogą wywoływać dolegliwości przewodu pokarmowego. Nowe odmiany fasolki szparagowej, pozbawionej włókien, cieszą się zasłużoną popularnością, oszczędzają bowiem wiele żmudnej pracy.
Fasola w ziarnach jest bardzo pożywna. 10 dag dostarcza organizmowi 250-300 kalorii. Ziarna zawierają roślinne białko (mogące częściowo uzupełnić białko zwierzęce), 54 procent cukrów oraz bogaty zestaw soli mineralnych, jak również godne uwagi ilości witamin grupy B. Niestety, są znacznie mniej strawne od fasolki szparagowej i nie powinny wchodzić w skład pożywienia ludzi otyłych, cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego, obstrukcję oraz tych, którzy prowadzą siedzący tryb życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz